A "külföldiül beszélni" kifejezést egy vidéki rokonlátogatáskor hallottam és megragadt :-) Tényleg, miért jó ha az ember beszél "külföldiül"? Triviális kérdésnek tűnik, de gondoljunk bele egy kicsit.

Nagyon pici nép vagyunk és, bár a nyelvünk kivételesen szép, nem várható el a világ többi részétől, hogy vért izzadva megtanuljon egy olyan nyelvet, amit aztán máshol nem is tud használni csak Magyarországon. Berzenkedhetünk ellene, de akkor is ez az igazság. Ahhoz, hogy megértessük magunkat a világ többi részével, nekünk kell megtanulnunk valamilyen nyelvet. A legtöbben persze az angolt választják, ami nem is csoda, hiszen ez a leginkább beszélt és használt nyelv a világon.
Igen, tudom, hogy kínaiul beszélnek a legtöbben, de azért lássuk be, hogyha idegen nyelvről van szó akkor elsőként mindenkinek az angol ugrik be. Legalábbis Európában. Amerikában pedig a spanyol.

A bábeli események óta aki boldogulni akar, annak beszélnie és értenie KELL az anyanyelvén kívül más nyelvet is. Ezen alapigazság alól csak az angol anyanyelvűek kivételek, mivel ők a világon majdnem mindenhol megértetik magukat. Ezt persze ki is használják, tisztelet a kivételnek. Egyik korábbi munkahelyemen 5 angol anyanyelvű kollégával dolgoztam együtt. Közülük 3 angol volt, egy ír és egy ausztrál. Az ír kolléga kiválóan megtanult magyarul (ők is kisebbség!), az ausztál, kivándorolt magyar szülők miatt nagyon aranyos ausztrál akcentussal beszélt magyarul, de a másik három képtelen volt magyarul megtanulni. Egyikük legalább próbálkozott, de a másik megmondta, hogy bár 7 éve él itt, a köszönömön kívül nem tud semmit és nem is fog megtanulni, mert tanuljuk meg mi az ő nyelvüket.
Ez a hozzáállás nagyon dühített és, bár elismertem, hogy az angol világnyelv és szükséges az ismerete, elmondtam neki, hogy vehetné a fáradtságot és legalább egy kicsit megtanulhatna annak az országnak a nyelvén ahol évek óta él. Persze, hogy nem történt semmi változás, de legalább kifüstölögtem magam. Később arra a következtetésre jutottam, hogy bár nem túl hízelgő rénk nézve, de alapvetően, az ő szemszögéből igaza volt. Nekünk kell beszélnünk angolul vagy más idegen nyelven, különben mi leszünk bezárva az országba és nem ő.

Másrészről viszont hasznos nyelv a magyar, hiszen gondoljunk csak arra, hogy mennyi magyar él szerte a világban és milyen jó az édes anyanyelvünket hallani külföldön. Főleg hosszabb kint tartózkodás idején.

Egy szónak is száz a vége és éljen bármennyi magyar a világ számos országában, a végső következtetés, hogy tanuljunk "külföldiül", mert anélkül nem vagy csak pantomímesként boldogulhatunk az országhatáron túl. :-)

Címkék: külföld tanulás angol nyelv anyanyelv világnyelv

A bejegyzés trackback címe:

https://doratanar.blog.hu/api/trackback/id/tr32570155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Márton Anikó · http://naturkosar.blog.hu 2011.01.22. 22:25:56

Nagyon jó írás, többek között ezért igyekszem én is "külföldiül tanulni :))
süti beállítások módosítása